DOĞUM TARİHİ VE YERİ
5 Haziran 1959 Tekirdağ
Öğretmen, TV montaj işçiliği, tekstil işçiliği, pazarcılık, kahvecilik, kasiyerlik, yöneticilik, abiye örgü modelistliği, dizgi operatörlüğü yaptım. Tekirdağ Eğitim Enstitüsü ve Anadolu Üniversitesi Türkçe Bölümü mezunuyum.
1989’da sendikal hareketin yeniden örgütlenmesi, İstanbul sendika şubeleri platformunun kuruluşu, bahar eylemleri süreçlerinde yer aldım.
1990 yılında dava sonucunda öğretmenliğe geri dönerek Urfa ili Siverek ilçesine gittim. Bu tarihten itibaren Kürt Hareketi’nin demokratik siyaset alanındaki bütün oluşumlarıyla temas ve ilişki halinde oldum.
1991 yılında İstanbul’a döndüm, Eğit-Sen 1 no’lu şube (kurulan ilk şube) yönetim kurulu üyeliğine seçildim, aynı zamanda ilçe temsilcilik başkanlığı, işyeri temsilciliği ve örgütçülük görevlerine devam ettim. 7 no’lu şube (Avcılar-Küçükçekmece, Esenyurt, Büyükçekmece, Silivri, Çatalca), Eğitim Sen ve KESK kuruculuğu, KESK Genel Yönetim Kurulu üyeliği gibi görevlerle kamu emekçileri mücadelesinin içinde kesintisiz olarak eğitim sekreterliği, şube sekreterliği, örgütlenme ve kadın sekreterlikleri, şube başkanlığı görevlerimi sürdürdüm.
2014-2017 yıllarında KESK Eş Genel Başkanlığı yaptım.
Siyasal olarak içinden geldiğim sol geleneğin 1990’lar sonrası dahil olduğu bütün politik süreç ve oluşumlarda, Birleşik Sosyalist Parti – BSP, Özgürlük ve Dayanışma Partisi – ÖDP, SEH, Sosyalist Gelecek, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi – SYKP kurucu olarak yer aldım ve Merkez yürütme Kurulu Üyeligi ve parti sözcülügü gibi görevler üstlendim.
Buna paralel olarak, Bin umut, Emek Özgürlük ittifakı (2007), Halkların Demokratik Kongresi – HDK’nin kuruluş süreçleri (HDK program ve tüzük yazımında görev üstlendim) ve Halkların Demokratik Partisi – HDP’nin kuruluşuna ve evrilen süreçte görevler üstlendim.
On yıl kadar kamu emekçilerine dönük eğitim kampları örgütledim ve yeni süreçlere dönük kadın eğitimleri ve karma eğitimler verdim.
Görev yaptığım 7 no’lu şubede aktif kadın örgütlenmesi yaptım. Bugün o şube hala bir kadın şubesidir.
2017’de yaşanan kimi örgütsel ve politik sorunlar nedeniyle SYKP’den istifa ettim. O günden beri örgütlü mücadelenin gerekliliğine olan inancımı koruyarak bireysel olarak HDP içerisinde mücadelemi sürdürüyorum.
İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul Küçükçekmece’de okudum. Ortaokul yıllarında 1972-73’lerde okuma tutkum nedeniyle mahallede kurulan Halkevi ile tanıştım ve politik, sosyal, kültürel tiyatro, müzik, halk oyunları gibi çalışmalarda yer aldım. Birçok ilde kültürel etkinlikler gerçekleştirdim.
Lise öğrencisiyken 1974-75 yıllarında Emeğin Birliği ile tanıştım. Siyasal mücadeleme burada devam ettim. İşçi ve kadın çalışmalarında yer aldım.
Tekirdağ Eğitim Enstitüsü’nde öğrenci çalışmalarında ve aday öğretmen olarak Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği-TÖB-DER çalışmalarında yer aldım.
Öğrenci olaylarında gözaltına alındım, tutuksuz yargılandım. Dava sonucunda ceza aldım.
1978 yılından, 1980’e kadar Kars-Arpaçay ilçesinde öğretmen olarak politik ve sendikal (TÖB-DER) faaliyetlerde bulundum.
1979 yılında Maraş katliamını kınama amaçlı öğretmen grevine katıldım. Kesilmiş cezam olduğu için aranır duruma düştüm.
12 Eylül 1980 sonrası görevden alındım. İstanbul, Ankara, Elazığ, Amed’de çeşitli kereler gözaltı süreçleri yaşadım. Hakkımda dava açıldı. 1983-1984 yıllarında Tekirdağ Cezaevinde kaldım.
Mersin’de politik faaliyetlerimi sürdürdüm. 1986’da İstanbul’a döndüm. İnsan Hakları Derneği’nin kuruluş süreçlerine katkıda bulundum.
1989 yılında, kadınların kadın olmaktan kaynaklı sorunlarını tartışmak, tanışmak ve seslerini yükseltmek amacıyla bir Kurultay düzenlendi. Ülkenin ülkenin değişik yerlerinden kadın örgütleri, feminist gruplar, sosyalist kadınlar, bağımsız kadınlar, IHD’li kadınlar ile yurt dışından gelen kadınlardan oluşan yaklaşık 2500 kişinin katıldığı 1. Kadın Kurultayının bir yılı bulan hazırlık çalışmaları içinde yer aldım. Aynı dönemde Abece Dergisi etrafında başlayan Kamu Çalışanları Hareketinin yeniden örgütlenmesi sürecinin Abece Dergisi ve Eğit-Der olarak her aşamasında aktif-temsili olarak yer aldım.
Sendikal faaliyetlerim dolayımında İtalya, Fransa, İsviçre, Brüksel, Yunanistan, Almanya (G20), Malta, Tunus, Fas, Cezayir, Brezilya (Sendikal hareketin krizi ve çıkış yolları tartışmaları – Dünya sendikal hareketleri) gibi ülkelerde sendikal hareket üzerine çok sayıda sunum ve tartışmaya katkım oldu. Fransız ve İngiliz basınında röportaj ve yazılarım yer aldı.
HOYMER
Emeğin Birliği
Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği-TÖB-DER
ETUC (European Trade Union Confederation) Yönetim Kurulu üyeliği
ITUC (International Trade Union Confederation) üyeliği
Özgürlük ve Dayanışma Partisi-ÖDP
SEH (Sosyalist Emek Hareketi kurucu ve merkez yönetim kurulu üyeliği ve sözcülük
Sosyalist Gelecek merkez yönetim kurulu üyeliği ve sözcülük
Sosyalist Yeniden Kuruluş ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi-SYKP kuruculuk ve merkez yönetim kurulu üyeliği
Halkların Demokratik Partisi – HDP merkez yönetim kurulu üyeliği ve Emekten sorumlu eş genel başkan yardımcılığı
Öğrenci derneklerinde de üyeydim.
Beria Önger, Firdevs Akyol, Bilgesu Erenus, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ayla Akad, Emel (10 Eylül hr), Nuran Ağar, Sevgi Göyçe, Sevil Erol , Tülin Öngen, Arzu Çerkezoğlu, Sevilay Çelenk, Sakine Esen Yılmaz, Necla Kurul, Gülnur Savran, Gaye Yılmaz…
Öğretmen olarak pek çok ödül ve ceza aldım.
Çalışma Bakanlığı plaketleri, ETUC Executive Committee ödülü (European Trade Union Confederation), 5 kez kıdem durdurma, kamu emekçisi olarak ilk iş bırakmada yargılandım ve beraat ettim.
Şube Başkanı olarak anadilde eğitim ile ilgili yapılan bir toplantıdan dolayı gözaltına alındım. Devlet Güvenlik Mahkemeleri, DGM’de yargılandım.
Sayısız maaş kesimi cezası, defalarca gözaltı, sürgün cezası, Cumhurbaşkanına hakaret davaları vs.
Hapis yattım.
Belirtilmedi
Kamu Emekçileri mücadelesi ile ilgili çok sayıda kitapçık ve broşür, çeşitli dergi ve gazete makalelerim vardır.
Tohum ekenler, fide dikenler – Türkiye sol hareketi kadın+lar tarihi arşivine isim yükleme kuralı:
– Yaşayan kişiler, kendisiyle ilgili bilgileri ancak şahsen ekleyebilir.
– Vefat etmiş isimlerin bilgi girişi ise, konuya ilgi duyan herkes için mümkündür.
İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi