Merhaba!

Geçmişte ve günümüzde Türkiye sol hareketine emeği geçmiş ama bu arşivde ismi bulunmayan   kimbilir daha  ne kadar çok kadın+ var. Bu bir başlangıç. Elbirliği ile her anlamda kapsayıcı içerikle  genişlemesi umudu ile tasarlandı ve açıldı.

Alttaki form bilgilerini doldurun. Türkiye sol kadın+ tarihini, hep birlikte zenginleştirelim. 

Arşive katkı yapmanın iki kuralı var:

Önce kolay kural: Artık aramızda olmayan sol aktivist kadın+ların isimleri, sergi/arşiv ziyaretçilerince önerilebilir. İsim önermek için lütfen giriş yapın.

Şimdi bazılarımız için zor sayılabilecek kural: Hayatta olan sol aktivist kadın+ları, onlar adına başkası arşive  dahil edemiyor.  Yaşayan sol kadın+ların isimleri, ancak kendileri tarafından arşive dahil edebiliyor.

“Bu kural neden zor olsun ki?” diye düşünenler arasındaysanız, o zaman mükemmel. Hemen bilgilerinizi girebilirsiniz.

Ama  siz  belki de Türkiye sol kadın+ tarihindeki emeğinizin arşivlenecek kadar kıymetli  olmadığını düşünenlerdensiniz.  Hayatı yaşanır kılan her katkı neden  biricik ve  değerli sayılmasın? Sendikalarda, feminist gruplarda, tiyatro sahnesinde, maden ocaklarında, ücretli, kadrolu ya da ev işçisi veya fikir işçisi veya işsiz olarak emek alanındaki katkılarınızla arşivde siz de yer alın.

Böylece minik de olsa, Türkiye sol kadın+ tarihindeki her değerli katkıyı arşivleyelim.  Önce kendimiz ne yaptığımızı unutmayalım, sonra da unutturmayalım. Belgesi olmayan tarih unutturulur.

  • Arşiv için neden  “Yaşayan kişiler, kendisiyle ilgili bilgileri ancak şahsen ekleyebilir.  Vefat etmiş isimlerin bilgi girişi ise, konuya ilgi duyan herkes için mümkündür. “ kuralı var?

Kendini solda tanımlayanların, bu bilinçle yasayanların az/ çok, önemli/önemsiz gibi hiyerarşik kriterlere takılmadan “Ben de sol kadın+ tarihinde varım” ya da “vardım” diyebilmelerinin önemine inandığımız için.

  • Arşivde neden “Dostları” maddesi var?

Yapım sürecinde bu maddenin altına bilgi girişi yapmak, herkes için önemli bir sorundu.  Boş bırakanlar, tüm ……’ler yazanlar, “Ne zor bir soru!” diye şikayette bulunanlar ya da bu maddeyi “uygun” bulmadığını bildirenler oldu.

Herkes haklıydı. Bu maddenin altına kendi belgesini dolduranlar “Yanıtlamak istemiyorum” veya vefat etmiş bir ismin belgesini dolduranlar “Bilgiye ulaşılamadı” yazabilir.

Öte yandan Dostları maddesinin yanıtları, ilerde tarih araştırmacıları için kimbilir ne güzel ipuçları verecek. Kişilerin hangi dost ağları içinde, nasıl beslendiklerinin, güçlendiklerinin, dayanıştıklarının haritasını oluşturacak. 

Sorularınız varsa, bize yazın: info@istanbulgendermuseum.org

Lütfen alttaki butona tıklayarak, bilgilerinizi girin.

Tohum ekenler, fide dikenler – Türkiye sol hareketi kadın+lar tarihi arşivine isim yükleme kuralı:

– Yaşayan kişiler, kendisiyle ilgili bilgileri ancak şahsen ekleyebilir.

– Vefat etmiş isimlerin bilgi girişi ise, konuya ilgi duyan herkes için mümkündür.

 İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi